Hyvinvointi ja siitä tänä päivänä aktiivinenkin kirjoittelu ei ole mitään turhaa sanahelinää. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole akkojen hapatusta ja homma on suurimmaksi osaksi jokaisen omissa käsissä. Tosin ulkopuoliset asiat, itsestäsi riippumattomatkin jutut voivat tehdä siitä haastavampaa tai toisaalta helpompaa. Ja ehkä aina ei ole just se fiilis, että huolehdinpa nyt tässä itsestäni, minun omasta hyvinvoinnista. Useastihan se on niin, että lapset, ukot, marsut ja kumminkaimat menee oman hyvinvoinnin edelle. Mutta tasapaino olisi tässäkin varmaan se juttu. Ja mitä se sellainen hyvinvointi sitten jokaisella onkaan?
Itse pääsin mittamaan Firstbeatin analyysin kautta kolmen päivän ajalta omia stressitasoja. Josta jakson päätteeksi sain hyvinvointianalyysin paperilla käteen kuin päästötodistuksen konsanaan. Lätkät rinnassa mittasivat vuorokauden jokaiselta sekunnilta sydämen sykkeen. Ja huijata ei laitetta voinut. Iltaisin nukkumaan mennessä alitajunta hoki nuku, nuku, nuku - nyt nukut hyvin. Ehkä mantra kääntyi lähinnä vain itseä vastaan.
Testiajanjakso oli sunnuntaista tiistaihin. Hyvinkin tavalliset päivät, sunnuntain vapaapäivä ja kaksi työpäivää. Normaaleja puuhia koiralenkkeineen ja kaupassakäynteineen ja liikuntaharrastukset päälle.
Kolmen päivän ajalta keskiarvo oli, että palautumisen määrä oli kohtalainen. Tosin palautuminen jakautui epätasaisesti. Yllättäen sunnuntain aikana voimavarat palautuivat, maanantaina oltiin jo rajoilla ja tiistaina voimavarat vähenivät. Esimerkiksi tiistai oli päivänä sellainen, että olin 9.30- 18.00 töissä josta suoraan ajoin Muurameen Dancefittiin ja olin vasta kahdeksan jälkeen kotona. Ja siitä normaalit iltapuuhat ja läppärin kanssa sänkyyn. Palautumista ei tullut riittävästi.
Unijakson pituus oli jokaisena yönä hyvä, yli keskiarvon. Tosin palautumisen määrä unen aikana oli kohtalainen, itseasiassa kohtalaisen alareunalla kun taas palautumisen laatu oli kohtalainen, melkein hyvän rajassa. Maanantai ja tiistai yönä vaikka nukkumaan meno tapahtui kello 23.00 alkoi palauttava uni vasta klo 02.00 ja 07.00 kellon soidessa ei palauttavan unen jakso ollut riittävä.
Nyt lupaankin kautta kiven ja kannon, etten illalla viimeiseksi näprää kännykkää tai saatikka ole tietokoneella. Se ei todellakaan palauta. TV:n katsominen auttaa rentoutumaan ja vielä paremmin palauttelee lukeminen. Kirja käteen! Ja meinaan olla poliisina tästä koko perheellekin.
Liikuntaa tuli riittävästi testipäivinä kuten arvasinkin. Kaloreita paloi 1474, 1965, 2091 päiväkohtaisina. Ajanjaksolla maksimisyke oli 185 ja leposyke 44.
Mielenkiintoista oli, että yön jäljiltä aamun ensimmäinen tunti ei näyttänyt stressireaktioita. Varmasti pitää kyllä paikkansa sillä olen täysin aamuihminen ja harvemmin mikään ottaa silloin päähän kun taas joskus ehkä illansuussa saattaa pulssi herkemmin nousta...
Töissä palautumista tapahtui jopa noin ka. tunnin verran työpäivän aikana. Tosin kun tarkastellaan kellonaikaa niin palautumiset ajoittuivat ruoka ja kahvitunnille :P Hyvä ruoka, hyvä seura - sydän kiittää.
Oli kyllä kiva ja kiinnostavaa olla koekaniinina tässä projektissa. Yllätyksenä ehkä tuli tosiaan se, että miten pitkään nukkumaan menon jälkeen alkaa unessa vasta palauttava jakso. Ja tämän vuoksi jatkossa härpäkkeet laitetaankin kiinni hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa. Ja se, että sunnuntain oltiin niinkin palautuneessa tilassa on kuitenkin lohduttavaa. Vapaapäivät kannattaa oikeasti pitää!
Saan kiittää näistä tiedoista Fysio Muurametta - kiitos :) Ottakaahan tekin selvää omasta hyvinvoinnista ja vaalikaa sitä. Se, että itse voi hyvin niin se heijastuu myös ympärillä oleviin ihmisiin myönteisesti. Jaksaa jaksaa, painaa painaa, elämä on lainaa, kohta oot vainaa.
Hyvinvointianalyysi auttaa sinua hallitsemaan stressiä, palautumaan paremmin ja liikkumaan oikein. Hyvinvointianalyysi perustuu sydämen sykevälivaihtelun analyysiin.
Hyvinvointianalyysin avulla näet mikä nostaa stressitasoasi, mikä auttaa sinua palautumaan ja liikutko riittävästi. Näin opit, kuinka voit päivittäisillä valinnoillasi vaikuttaa omaan terveyteesi ja voimavaroihisi.
Tavoitteena on löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä kuormituksen ja levon välillä. Olennaista ei ole täydellinen stressin puuttuminen, vaan riittävä palautuminen ja sopivan elämänrytmin löytäminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti